Què és el projecte Crea.e?

Crea.e és un projecte educatiu que pretén desenvolupar objectius, metodologies i activitats que conscienciïn sobre la importància del consum responsable i l’agricultura ecològica, com a mitjà per a la sostenibilitat i la lluita contra el canvi climàtic.

Esta dirigit a tota la comunitat educativa: alumnes i docents de primària i secundària, educadors, les AMPA i les famílies, monitors de menjadors, etc.

Projecte Crea.e farmers

Crea.e 2021.
Continuïtat i dinamització de Crea.e 2020

En Crea.e 2020 vam apostar per construir ferramentes i recursos que aportaren autonomia als docents alhora de treballar l’agricultura ecològica i el consum responsable a les aules. La digitalització de les nostres accions formatives i educatives va permetre arribar a més docents, xiquets i xiquetes i a crear materials atemporals i a l’abast de tothom en qualsevol moment del curs escolar.

En Crea.es 2021 tenim dos objectius:

      • Continuar complementant aquestos recursos amb nous materials
      • Acompanyar i dinamitzar els processos educatius que utilitzen els recursos
      • Consolidar les formacions i continuar donant visibilitat als projectes de consum responsable del centres educatius del nostre territori.

Podeu accedir als materials i les seues novetats en els següents enllaços:

JOC ON-LINE PER ALS ALUMNES
“L’AVENTURA DE L’ALIMENTACIÓ SOSTENIBLE”

l

L’HORT ESCOLAR ECOLÒGIC.
MATERIAL DIDÀCTIC
PER A DOCENTS

JORNADA DE FORMACIÓ
DE MENJADORS ESCOLARS
SOSTENIBLES

1.
Joc on-line
“L’aventura de l’alimentació sostenible”

En Crea.e 2020 vam dissenyar aquest joc on-line per treballar de manera autònoma els conceptes més importants del Consum responsable i la problemàtica ambiental que es deriva d’una alimentació poc sostenible a la nostra societat, ajudant als alumnes i els docents a prendre decisions que afavorixquen canvis positius, tant als centres educatius com en les famílies.

La utilització del recurs del joc es lliure, ja que està pensat per a que els docents tinguen capacitat de gestionar aquesta ferramenta, i fer-la servir quan els siga necessari, però com a novetat del Crea.e 2021, enguany oferim un acompanyament als docents per implantar aquest recurs en l’aula, ajudant-los a triar les activitats complementaries segons les necessitats, creant una programació de treball per a complir els seus objectius i resolent els possibles dubtes que puguen sorgir tant de continguts com de funcionament. Com a avaluació final es realitza amb els alumnes un taller presencial de Consum responsable amb els educadors i educadores del Mas de Noguera, on podran posar en pràctica tot els continguts apresos en el joc.

Perquè qualsevol docent puga utilitzar la ferramenta educativa del joc on-line, teniu al vostre abast una sèrie de recursos que us permetran accedir a ell, entendre la seua mecànica i funcionalitat didàctica i també programar el treball a l’aula per aprofitar al màxim aquest recurs.

Aquests recursos són:

Projecte Crea.e - Joc online
Projecte Crea.e - Unitats didàctiques
Projecte Crea.e - Pantalla final de puntuació
Projecte Crea.e - Contingut educatiu

El Joc està format per:

v

1.

Pantalla inicial de presentació del joc.

m

2.

4 unitats didàctiques presentades com a 4 aventures temàtiques distintes relacionades amb el consum responsable i l’agricultura ecològica, on els participants aconseguiran, quan superen els jocs de cada aventura, una part de la clau per al joc final.

3.

Un joc final d’elaboració per equips d’un menú de temporada i la realització d’una compra sostenible que serà puntuable segons els aliments que trien en el supermercat del joc, donant més puntuació si trien els aliments més sostenibles i menys puntuació si trien el més contaminants i poc saludables. En aquest joc, els alumnes hauran de posar en pràctica el que han après en les 4 aventures anteriors.
l

4.

Una pantalla final de puntuació, per promoure la reflexió i la proposta de solucions en l’aula.

Els recursos per a utilitzar el Joc són:

i

5.

Una Guia descarregable per als docents amb el funcionament del joc, els continguts educatius, l’aprofitament curricular i un conjunt d’activitats complementàries per a realitzar en l’aula, importants per a consolidar els conceptes treballats i convertir-los en accions positives. IMPRESCINDIBLE LLEGIR ABANS D’UTILITZAR EL RECURS.

→ Guia per als docens

6. Novetat 2021

Dos vídeos tutorials, un per als docents i l’altre per als alumnes, que ajuden a explicar de forma breu i clara com es juga i quin aprofitament podem donar-li al joc.

Vídeo tutorial per als alumnes

Vídeo tutorial per als docents

i

7. Novetat 2021

Un material descarregable d’acompanyament per ajudar als docents a programar i estructurar el treball a l’hora d’introduir el joc en les dinàmiques de l’aula.

→ Material de recolzament

Projecte Crea.e - Hort 1
Projecte Crea.e - Hort 4
Projecte Crea.e - Hort 2
Projecte Crea.e - Hort 5
Projecte Crea.e - Hort 3
Projecte Crea.e - Hort 6

3.
Formació on-line.
Menjadors escolars sostenibles

Oferim aquest recurs formatiu dins el projecte Crea.e 2021 perquè el menjador escolar sostenible és un eix fonamental per a transformar els hàbits de consum i d’alimentació de les famílies i per aportar rellevància a la importància dels aliments ecològics i de proximitat en la sostenibilitat del nostre territori i la salut de tots nosaltres.

Es tracta d’un cicle de conferències en tres temàtiques diferents, amb experiències de renom en el sector, que esperem ajuden a les iniciatives i projectes que s’impulsen des de la comunitat escolar, els agents socials i l’administració relacionades amb els menjadors escolars sostenibles.

Aquest any, en Crea.e 2021 hem tractat aspectes més enllà de l’inici d’un projecte de menjador ecològic i sostenible, abordant algunes àrees de treball que sorgeixen una vegada ja s’ha iniciat el projecte.

En les jornades hem comptat amb experts i experiències en marxa que poden aportar idees i enfocaments als continguts a desenvolupar i als recursos formatius.

Les jornades s’han realitzat de forma on-line i han comprés 3 temàtiques concretes sobre el menjador escolar sostenible que a la vegada són complementàries.

En els vídeos que segueixen tindreu les intervencions dels nostres ponents i les temàtiques de les jornades formatives:

1.- Cap on puc dirigir el meu projecte de menjador?

Contarem amb l’experiència i visió de Josep Fortaña Director del CEIP El Grau, uns dels centres educatius de referencia, que treballen el seu menjador escolar ecològic de forma exemplar i que tenen anys d’experiència amb projectes molt assentats, que poden servir com a exemples de model i gestió, inspirant als destinataris en el seu treball cap un menjador escolar ecològic.

2.- Com puc implementar el menjador escolar en el meu projecte de sostenibilitat al centre educatiu?

Contarem amb l’experiència de Rosa Matoses coordinadora de Cuinatur en València, una empresa gestora de menjadors escolars amb projecte pedagògic i de sensibilització per a la seua comunitat educativa, que treballen els ODS i complementen el projecte de sostenibilitat del centre, creant una continuïtat i coherència entre totes les àrees per aconseguir un projecte de menjador que no sols alimente sinó que també eduque en els valors de l’ecologia i el consum responsable.

3.- Quines estructures, entitats o xarxes poden ajudar-me a millorar, associar-me i avançar?

Contarem amb la visió de la XAMEC i de ECOESCOLES, xarxes i associacions de projectes de menjadors escolars ecològics, que coordinen als centres escolars, famílies, proveïdors i empreses gestores per a millorar i unificar esforços en la mateixa direcció, reivindicant aquest model de menjador escolar, realitzant campanyes de sensibilització i formació, fent força en les administracions i visibilitat les problemàtiques del sector.

Crea.e 2020 Transició al menjador escolar sostenible

En el projecte Crea.e 2020 vam iniciar la formació específica cap a la transició al menjador escolar sostenible, per a donar impuls als centres que ja tenien aquesta idea de canvi però necessitàvem ferramentes i exemples per poder començar.

Aquesta Jornada va tindre lloc el 22 d’octubre en format on-line però l’esperit de Crea.e és que els recursos estiguen a l’abast dels docents i les famílies sempre que ho necessites. És per això que us deixem les intervencions d’aquest programa en aquest apart.

En els vídeos tindreu les intervencions dels nostres ponents:

Presentació

Marta Ribó
Justícia Alimentària. El treball i la implicació de famílies i AMPA en el canvi de model del seu menjador escolar.

Marta Feliu
CuinaViva! cuinera i promotora dels menjadors sostenibles a les escoles rurals de la Safor – la Vall d’Albaida.” L’Abastiment dels menjadors escolars sostenibles amb aliments de producció local i de proximitat. “

Lola Fuster i Manolo Miró
CEIP Lluís Revest.
“L’impuls del projecte de menjador sostenible a l’escola per part de
l’equip docent i directiu.”

Objectius d’aquesta formació

  • Formar de manera transversal i conjunta als diferents agents de la comunitat educativa en agricultura ecològica, el consum responsable i l’alimentació saludable.
  • Impulsar a noves iniciatives que no tenen formació o referències suficients per emprendre un projecte de transició cap a un menjador sostenible.
  • Visibilitzar experiències d’èxit en centres educatius a nivell provincial i autonòmic.
  • Conscienciar la comunitat escolar i agents implicats per canviar i millorar la qualitat nutricional dels aliments en centres educatius, generant un impacte directe en la salut dels usuaris.
  • Ajudar a el centre a aconseguir un model de centre més sostenible a través d’un projecte de menjador escolar basat en l’agricultura ecològica, el consum responsable i la sostenibilitat.
  • Dotar al personal del menjador escolar d’eines i coneixements que impulsen una nova forma de treballar amb els aliments i els usuaris.

Aquest projecte està dirigit pel Mas de Noguera i finançat per la Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica

Generalitat Valenciana - Conselleria d’Agricultura, Desenvolupament Rural, Emergència Climàtica i Transició Ecològica
Logo - Mas de Noguera
Crea.e - Consum responsable, educació i agricultura ecològica

Tens algun dubte? envia’ns un missatge

Tel. 964 763 626
crea.masdenoguera@gmail.com